Uit de cijfers van het CBS blijkt dat bij de loonstijging in 2020 er vooral meespeelde dat er voor een heel groot deel van de cao’s al een akkoord was bereikt in het begin van 2020. Dus ondanks de coronacrisis was er een grote loonstijging, de grootste in zelfs twaalf jaar tijd. Vergeleken met 2019 zijn de cao-lonen met gemiddeld drie procent gestegen.
Vooral bij de overheid en in de industrie was er een grote loonstijging. In de sectoren bouw en visserij was de stijging het kleinste. Echter werden er in de loop van 2020 voorstellen gedaan om de loonstijgingen in bijvoorbeeld de industrie te beperken. De stijgingen zijn door de coronacrisis deels een papieren iets geworden en er wordt in de praktijk niet veel van gemerkt. Veel onderhandelingen over cao’s voor 2021 verlopen moeilijk.
Of er in de praktijk iets gemerkt wordt aan de loonstijgingen door de medewerkers hangt af van hoe groot de stijging is. De lonen stegen volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek in 2020 met 1.7 procentpunt meer dan de consumentenprijzen. Voor 2021 worden er verdere prijsstijgingen verwacht. Daar komt bij dat de pensioenpremies omhoog gaan bij veel bedrijven en dit kan een drukkend effect hebben op de lonen.
Bron: RTL Nieuws