De brancheorganisatie voor uitzendondernemingen (NBBU) stelt dat flexibele arbeid essentieel is voor bedrijven en medewerkers. Flexibele arbeid houdt bedrijven wendbaar, krachtig en innovatief en het biedt medewerkers de kans om ervaring op te doen in verschillende bedrijven. De NBBU denkt dat de arbeidsmarkt nog verder zal gaan flexibiliseren en stelt dat de politiek dit moet ondersteunen. Nu wordt dit namelijk belemmerd.
Uit een onderzoek van de NBBU kwam naar voren dat 85 procent van de bedrijven gebruik maakt van detacheerders en uitzendbureaus. Dit kan via een uitzend of een payroll contract zijn. Soms besteden ze werk zelfs volledig uit. Bijna 43 procent schakelt frequent zzp’ers in. Bedrijven vinden uitzendkrachten vooral belangrijk voor het opvangen van schommelingen in de arbeidsmarkt, maar ook bij invallen voor zieke medewerkers. Gedetacheerden en zzp’ers worden meer ingeschakeld voor ondersteunende taken in HR en ICT of voor specialistische vaardigheden en/of kennis.
Uit hetzelfde onderzoek van de NBBU kwam ook dat 76 procent van de ondernemers bang is voor een stijging van de werkdruk wanneer flexibele arbeid niet meer zou mogen worden ingezet. Er wordt door hen dan meer ziekteverzuim verwacht en hogere kosten. Ook verwachten ze dat dit negatief effect heeft op de kwaliteit van de dienstverlening. Wanneer flexibele arbeid niet meer zou mogen overweegt 18 procent om naar het buitenland te verplaatsen. De huidige wet- en regelgeving wordt nu al als grootste belemmering gezien voor de flexibele arbeid.